Richard Ross

Richard Ross (Danzig, 10 februari 1946 - Bennebroek, 20 mei 2001) was een Nederlands goochelaar. Hij overleed op 55-jarige leeftijd ten gevolge van een hartstilstand.

Ross is vooral bekend geworden door zijn vertoning van het ringenspel, ook wel bekend als Linking rings.

Op vrijdag 18 mei 2007 werd het eerste exemplaar van de biografie van deze tweevoudig wereldkampioen aangeboden aan zijn weduwe Veronique Ross, zijn broer Tadek Rozeboom, zijn peetdochter Rosita Zimmer en haar zus DaniŽlle Zimmer.

 

Privť

Ross en Veronique hebben nooit kinderen gekregen door het drukke schema van de goochelaar. (bron: Privť, 2001) Hij was wel de peetoom van de dochter van zijn broer Amar Zimmer; genaamd Rosita Zimmer. Richard runde samen met zijn broer Tadek het Magic Art Center gelegen in Bennebroek. Na zijn overlijden heeft Veronique Ross het overgenomen met hulp van Tommy Wonder. Na Wonders dood kreeg Veronique hulp van Dutch Magic.

 

CarriŤre en prijzen

         1970: Wereldkampioen goochelen

         1973: Wereldkampioen goochelen

          1991: Winnaar Gouden Speld (onderscheiding uitgereikt door de Nederlandse Magische Unie).

Tevens is Richard Ross winnaar van de "Performer Fellowship Award" van de "Academy of Magical Arts" in Hollywood, de "Oscar" van de goochelwereld. Richard Ross is naast Fred Kaps en Tommy Wonder en Flip Hallema de enige goochelende entertainer in Nederland die ooit een "Fellowship Award" heeft mogen ontvangen. Ross is de leermeester voor vele andere goochelaars geweest, zoals Hans Klok.

 

Magic Art Center

In 1986 kocht Ross in Bennebroek een oude bollenschuur. Samen met zijn broer Tadek toverde hij dit gebouw om in een klein theater. De bedoeling was dat het Magic Art Center het trainingscentrum zou worden voor het televisieprogramma De 1-2-3-show. Op dit moment wordt het Magic Art center gerund door de vrouw van Ross, Veronique met behulp van Ilse Klijn van Dutch Magic.

 

De ster Richard Ross

Siegfried & Roy onderbraken al eens hun voorstelling in Las Vegas om het publiek erop attent te maken dat de tweevoudig wereldkampioen Richard Ross in de zaal zat en hem een applaus van hun publiek te gunnen. Na zijn dood verrasten zij iedereen door als eerbetoon voor hun idool een ster naar Richard te laten vernoemen. Ze stuurden de officiŽle brieven en documenten op naar Veronique met een condoleancebrief erbij. De ster draagt de officiŽle naam BD+43 399, wat wil zeggen nummer 399 in de strook op de 43ste breedtegraad. De ster is opgenomen in het International Star Registry.

 

Bron: Wikipedia en eigen archief